Registreringsnummer

Att bilar kan identifieras med ett unikt registreringsnummer är egentligen inte konstigare än att personer identifieras med ett personnummer. Enklast är att se det som bilens identitet. Alla betydande händelser för bilen kopplas till registreringsnumret. En av de allvarligaste situationerna är om den blir stulen och då är det till stor hjälp för polisen för att snabbt kunna spåra bilen. Vid köp av en bil är det också effektivt att kontrollera historiken för registreringsnumret för att se information om reparationer, ägarbyten och andra viktiga händelser. I Sverige anges detta unika nummer på en registreringsskylt och fordon behåller samma registreringsnummer tills det avregistreras. Nu ska vi titta närmare på hur det fungerar i praktiken och varför registreringsnumret är såpass viktigt för att kunna granska en bils historik.

Hur används registreringsnummer?

Syftet med registreringsnummer är i huvudsak ökad kontroll och spårbarhet, inte enbart på de svenska vägarna, utan också om fordon körs utomlands. Är till exempel en bil inblandad i ett lagbrott eller anmäld stulen kommer registreringsnumret identifiera vilket fordon det handlar om. Nuförtiden finns effektiva kameror som kan avläsa registreringsskyltarna och den kanske vanligaste situationen är att se till att bilar håller sig inom hastighetsgränserna. I storstäder med trängselskatt kan också registreringsskyltar avläsas för att se till att bilägaren betalar för sig.

Inom EU är trenden att olika länder blir allt bättre på att samordna sina informationssystem. Det är viktigt för att kunna åtala trafiksyndare som begår trafikbrott i andra länder. Till exempel måste man som svensk vara vaksam under en bilsemester i Europa och på samma sätt kan inte utländska turister bete sig hur som helst på vägarna i Sverige. Alltså fyller registreringsnummer en viktig funktion för trafiksäkerheten.

Ytterligare ett viktigt syfte med registreringsnummer är att koppla ett fordon till dess historik. Varje gång en större händelse inträffar och bokförs i ett system så finns registreringsnumret med för att identifiera vilket aktuellt fordon som det handlar om. Exempel på sådana händelser är inspektioner, reparationer, ägarbyten och dylikt. Ska du köpa en bil kan du genom att göra en sökning på bilens registreringsnummer antagligen få fram massvis av information. Situationen är inte olik hur en arbetsgivare kan kontrollera en arbetssökandes historik genom att gå igenom deras CV. På samma sätt kan försäkringsbolag, bilhandlare, polisen och andra aktörer också göra sökningar på registreringsnummer för att se vad ett fordon varit inblandat i.

Historiken för ett registreringsnummer påverkar värdet

Innan du köper en bil rekommenderas att du alltid noggrant kontrollerar historiken för registreringsnumret. Anledningen är att bilen till exempel kan ha fått flera omfattande reparationer som kan vara ett tecken på att den har svagheter. Har du fått ett erbjudande som nästan verkar för bra för att vara sant är det också smart att göra en sökning för att se att det inte finns några oegentligheter i historiken. Negativa händelser som att en bil tidigare blivit stulen eller varit inblandad i lagbrott är förstås negativt för värdet. Genom att ha koll på ett specifikt registreringsnummer undviker du otrevliga överraskningar. Det är också viktigt för andrahandsvärdet om du själv tänkt sälja vidare bilen i framtiden.

Söka registreringsnummer

Ett registreringsnummer är detsamma som ett identitetsnummer för ett fordon som finns med i den svenska Transportstyrelsens fordonsregister, eller i motsvarande register utomlands. I Sverige består numret av tre bokstäver och tre siffror, till exempel ABC 123.

SÖK BIL

Fråga på annat fordon

Håller du på att genomföra ett köp av en begagnad bil? Då är det mycket att hålla reda på och många frågor som behöver besvaras och det kan du göra genom att fråga på annat fordon. För att göra det lite enklare för dig kan du med rätt ställa flera frågor som rör fordonet du är nyfiken på.

SÖK BIL