Bilhistorik

Bilhistorik

Att köpa en begagnad bil kan vara eller i alla fall kännas som att spela på lotteri, vare sig man köper bilen av en privatperson eller en bilhandlare. Att blint lita på vad försäljaren säger kan vara ett misstag som kostar mycket pengar. Hur många tidigare ägare finns det? Är bilen importerad? Är den krockad? Är serviceboken ifylld efter ordning? Hur mycket dokumentation finns det om bilen? Trots att man kanske är en individ som tror det bästa om sina medmänniskor är det alltid en god idé att vara på sin vakt och göra efterforskningar om bilen ifråga – bilbranschen är full av skumma aktörer.

Hur söker man?

Ett bra sätt att gardera sig mot att köpa en dålig bil är att noggrant kontrollera det aktuella fordonets bilhistorik. Nuförtiden är det lätt för den bilintresserade att söka på en bils historik. Detta gäller inte bara privatpersoner, utan även till exempel poliser, tulltjänstemän och andra myndighetspersoner. Försäkringsbranschen är en annan aktör som har användning för databaser med bilhistorik. Med dagens moderna teknik i form av Internet är det mycket enkelt att söka efter bilhistorik. Förutom Transportstyrelsen finns det ett flertal privata aktörer som erbjuder sina tjänster och vi är en av dem. Det är bara för dig att knappa in fordonets registreringsnummer i sökrutan på vår hemsida och du får tillgång till all information om ett registrerat fordon du kan tänka dig.

Car.info kan dock inte tillhandahålla ägarinformation. Det kan man istället söka via Transportstyrelsens hemsida. Man kan välja mellan att få uppgifter via telefon, e-post eller SMS. Via telefon kan man få automatisk telefontjänst eller prata med en levande människa hos Transportstyrelsens kundtjänst. Telefon- och e-posttjänsterna kostar inget medan SMS-tjänsten kostar 3 kr. Man måste emellertid legitimera sig med E-legitimation eller BankID för att få tillgång till e-post- och SMS-tjänsterna.

Andra sätt

Om man är mycket försiktig av sig kan man se till att bilen blir besiktigad innan man bestämmer sig. Då blir bilen genomgången av en professionell yrkesperson och man får veta vilket skick bilen befinner sig i.

En variant är att man låter en mekaniker gå igenom bilen – gärna en som är specialist på det aktuella märket. Även i ett sådant fall kan man få eventuella fel och brister dokumenterade.

En tredje metod är att man låter en oberoende värderingsexpert gå igenom bilen. Detta kan vara ett bra tillvägagångssätt om det handlar om mycket dyra och exklusiva bilar, veteranfordon, entusiastbilar eller hemmabyggen till exempel. Det handlar alltså om tänkbara fall där det kan vara svårt att få tag i dokumenterad historik.

Använd car.infos service för bilhistorik

All information om en bils historik finns tillgänglig på car.info via din dator eller mobiltelefon. Bilhistorik och annan data som tillhandahålls till dig som användare uppdateras kontinuerligt. Car.info är lyhörda för vad folk tycker om sidan, och välkomnar därför både positiva och negativa kommentarer från sina användare.

Biluppgifter

Oavsett om det gäller ditt eget fordon eller ett fordon som har en annan ägare, är det bra att ha tillgång till biluppgifter som gör det enklare att genomföra ett säkert köp eller samla information om sitt eget fordon för att sammanställa en bra annons. I registret över fordon i Sverige finner du svaren om hur många gånger ett fordon har sålts och hur många ägare det har haft.

SÖK BIL

Regnummer

Regnummer är en förkortning för registreringsnummer. Enkelt uttryckt är det ett fordons identitetsnummer – ett personnummer för fordon om man så vill. Regnumret är angivet på en registreringsskylt som enligt lag måste sitta på alla fordon som framförs på allmänna vägar i landet, förutom moped klass II. De flesta fordon måste ha två skyltar – en fram och en bak. Undantag är till exempel motorcyklar och snöskotrar, där det räcker med en skylt bak respektive fram. I Sverige utgörs detta nummer av tre bokstäver och tre siffror, till exempel ABC 123.

SÖK BIL